Bodembedekkers

Een bodembedekker is een plant soort dat snel groeit en zich snel uitbreidt over de bodem. Een bodembedekker geeft onkruid geen kans. Bodembedekkers kunnen over de gehele tuin gepland worden, er zijn soorten die volle zon verlangen maar ook soorten die prima in schaduw kunnen.

Bodembedekkers die goed tegen schaduw kunnen, kunnen mooi als opvulling onder bomen of heesters gepland worden. Van winterharde bodembedekkers heeft u het hele jaar plezier want deze sterven niet af in de winter en zijn dus wintergroen.

Bodembedekkers zijn makkelijk in de verzorging.

Door de snelle groei van de bodembedekkers 
moet er alleen op gelet worden dat deze niet
overal heen groeit.

Als de bodembedekker te wild wordt is bij snoeien een optie. Enkele malen per jaar bij mesten is verstandig, zeker bij de bloeiende bodembedekker.

Wintergroene bodembedekkers zien er na de winter wat minder mooi uit. Dit komt door dood blad en evt. aangetaste bladeren door de vorst. Het is tijd voor vernieuwing van de bladeren. Daarom is het verstandig om in het vroege voorjaar de “lelijke” bladeren van de bodembedekkers af te knippen. Dit dit voordat er nieuwe scheuten in zitten. De bladeren zijn makkelijk te verwijderen met een scherpe snoeischaar. Wanneer je hiermee klaar bent, kun je als ondersteuning een beetje mest over de bodembedekkers gooien, dit bevorderd de groei van de jonge plant. Het ziet er nog niet zo fraai uit nu, alleen wanneer de eerste zonnestralen doorbreken, zal de groei van jong blad snel toenemen. Zo is uw tuin weer klaar voor de lente.

Voor het planten van de bodembedekkers is het noodzakelijk dat al het onkruid rondom de standplaats verwijderd wordt. Zorg er dan voor dat er een dikke laag compost of mest door de grond gemengd wordt waardoor de bodembedekker jarenlang goed kan groeien en bloeien. Bodembedekkers kunnen het hele jaar door gepland worden, behalve wanneer het vriest.

 

Bodembedekkers Bodembedekker