Boom kopen

Een boom kan, mits de omstandigheden goed zijn, meer dan 100 meter hoog worden. Ook kan een boom bijzonder oud worden, van vele honderden jaren tot zelfs duizenden. Dit is wel afhankelijk van de soort boom die u koopt, zo kan een Japanse notenboom meer dan 1000 jaar worden maar worden Wilgen en Populieren vaak niet meer als 100 jaar oud. Hou hier dan ook rekening mee als u een boom gaat kopen. Er zijn veel verschillende soorten bomen. We hebben bosbomen (o.a. de Eik, Es, Beuk, Spar en Den), Laanbomen (o.a. Eik, Populier, Linde en Beuk), Straatbomen (o.a. Berk, Eik, Beuk, Esdoorn en Sierkers), Parkbomen (o.a. de Linde), Sierbomen (o.a. de Sierkers en Magnolia) en Fruitbomen (o.a. Appel, Kers, Peer en Perzik).  Naast bomen die in de winter hun blad verliezen bestaan er ook groenblijvende bomen, deze behouden zelfs gedurende de winter hun blad. Dit zijn onder andere de; Liguster, Mimosa, Steeneik, Zuidelijke Magnolia en enkele andere bomen. Een boom kopen voor in de tuin is erg populair. Niet alleen creëert het heerlijk wat schaduw in de zomer, het laat ook prachtige kant van de natuur zien. Vruchten en zaden van een boom zijn een belangrijke bron van voedsel voor vogels en eekhoorns. Rupsen die zich verpoppen tot vlinders en ook vogels die nestjes bouwen hoog in de top van de boom.

Ook kunt u verschillende soorten mos op de boom aantreffen en in de herfst zelfs paddenstoelen bij oudere bomen.

Dit allen is een erg rustgevend tafereel om te zien in de tuin. Zo snel mogelijk planten na het kopen van een boom is belangrijk. Tegenwoordig worden veel bomen in potten gekweekt, hierdoor groeien de wortels door de gaten van de pot heen. De wortels krijgen het moeilijker met het zoeken van water en voedsel, omdat ze in een soort kluit zijn gegroeid. Maak de buitenste wortellaag dus ook altijd een beetje los van de kluit voor je de boom plant. Bij het bomen kopen met kale wortels heb je dit probleem niet. Deze moeten alleen wel zo snel mogelijk gepland worden tegen voorkoming van het uitdrogen van de wortels.

Wat komt er allemaal kijken bij een boom kopen?

Bomen met kale wortels kun je het beste planten tussen November en Maart. Gekochte bomen die in pot gekweekt zijn kunnen in principe het hele jaar door geplant worden. Plant nooit als het vriest, de grond kletsnat is of als de grond juist te droog is.

Het verplanten van een boom is niet erg simpel. De boom moet zich aanpassen aan een nieuwe omgeving in totaal andere grond. De wortels moeten snel kunnen hergroeien.

Bij zowel Laanbomen als Fruitbomen kan snoeien nodig zijn. De Laanboom moet begeleid worden gedurende de jaren, men kan niet na 10 jaar ineens de boom beginnen te snoeien. De boom kan dit niet hebben en bovendien zal het zo niet lukken een mooie rechte stam te krijgen. Het snoeien moet worden herhaald tot er een takvrije stam van zo’n 8 meter is gevormd. Per snoeibeurt mogen niet te veel takken worden verwijderd, wanneer dit wel gebeurt zal de boom aanzienlijk minder groeien.

Bij Fruitbomen word één keer in het jaar (dit is vaak in het voorjaar of najaar, als de plant z’n blad verloren is) de takken die elkaar kruizen weggesnoeid. Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als de verjongingssnoei. Hierbij word zo’n 25% van een boom weggesnoeid, dit percentage bestaat volledig uit oude takken. Op deze manier word de boom gestimuleerd om nieuwe scheuten te maken.
Bij een boom kopen, komt dus veel meer kijken dan alleen het uiterlijk.

Bomen kopenBoom kopen