Grassen

GrasDe grassenfamilie is één van de grootste plantenfamilies, er bestaan in totaal zo’n 8000 verschillende soorten grassen. De meest simpele definitie voor de term gras is het voornaamste voedsel voor grazers. Daarnaast staat het voor de uiterlijke kenmerken van vaste planten met lijnvormige bladeren.

Siergrassen planten is

een erg simpele klus.

Ook het onderhoud vergt niet veel tijd en aandacht. Na het aanplanten een beetje bemesten, het eerste jaar regelmatig water geven en éénmaal per jaar de (sier)grassen snoeien is voldoende. Siergrassen staan vooral erg mooi in modern aangelegde tuinen, ze verzachten de strakke lijnen en zorgen voor elegantie in de tuin. (Sier)grassen kunnen zowel direct in de grond worden gezet als gehouden in pot. Het mooist is om verschillende soorten gras bij elkaar te plaatsen. Dunne sprieten bij grassen met grote brede bladeren, dit zorgt voor een speels en ruimtelijk effect. Hoewel veel grassoorten bekend zijn in de hoogte te schieten zijn er ook erg mooie laagblijvende grassoorten, deze zijn ideaal als bodembedekkers. Tevens zijn ze ook erg handig om leegtes mee op te vullen. Sommige grassoorten zijn wintergroen en zullen dus ook gedurende de winter mooi blijven en geen blad verliezen. Als u hier rekening mee houd met het aanplanten heeft u gedurende het hele jaar een prachtig gevulde tuin. Hoewel siergrassen de voorkeur geven aan de zon zijn er ook soorten die zowel zon en schaduw verdragen. Deze siergrassen zijn dan dus erg geschikt voor de wat moeilijkere delen en plekjes in de tuin.

Grassoorten zijn verder erg eenvoudig in het onderhoud. De meeste grassoorten kunnen verschillende temperaturen, grondsoorten en condities aan. Eénmaal per jaar is het nodig de siergrassen te snoeien. Draag hiervoor handschoenen, sommige gras soorten zijn erg scherp en veroorzaken vervelende wondjes. Zodra de eerste jonge nieuwe scheuten verschijnen kan men het oude gras snoeien. Snoei de grassoorten af op zo’n 10cm boven de grond, dit voldoet al voor de meeste soorten. Bij wintergroen siergras volstaat het om alleen de verdroogde stengels en lelijke bladeren te verwijderen.

 Gras-soort   Grassen