Heesters

In tegenstelling tot de meeste vaste planten welke ‘s winters afsterven, blijven de heesters ‘s winters boven de grond. Er zijn bladhoudende en bladverziende heesters, de bladhoudende heesters zijn het hele jaar door groen, de bladverliezende verhouten in de winter waardoor er alleen stengels over blijven.

Met heesters is het mogelijk het hele jaar door een bloeiende tuin te hebben, want er zijn zomerbloeiende heesters en winterbloeiende heesters.

Heester groeien snel, om uw heester gezond te houden is het belangrijk dat u deze gaat snoeien. Als de heester niet gesnoeid wordt, groeit deze al snel boven ooghoogte, zal onderaan blad verliezen en alleen nog maar in de toppen bloeien. Wanneer de heester gesnoeid moet worden verschild per soort, wat voor iedere heester geldt is, nooit snoeien tijdens vorst, droogte of juist natte periodes. Heesters die in de zomer of in het najaar bloeien snoeit u ruim voor de bloei en na de vorst periode. Heesters die in de winter of het voorjaar bloeien snoeit u direct na de bloei. Dode of zieke gedeelten van de heester kunt u altijd verwijderen.

Een hoop heesters zijn vruchtdragend.

De meeste zijn niet giftig, eetbaar of zelfs medicinaal geschikt maar er zijn er ook een aantal die niet aangeraden worden voor consumptie. Let daarom zeker op met kleine kinderen.

De meeste heesters of struiken worden niet hoger dan 3 à 4 m. Ze vormen samen met bomen de blijvende basis van een rijke, groene tuin. Er zijn veel schitterende voorjaarsbloeiende soorten.

Heesters zijn makkelijk te verplanten zolang er maar op gelet wordt dat de wortels intact blijven. Na het verplanten is het belangrijk dat de heester goed verzorgt wordt, extra water (indien het erg droog is) en beschermen tegen vorst en harde wind. In de herfst en winter (buiten de vorstperiodes) is de beste tijd om nieuwe heester in de tuin aan te plaatsen. De wortels hervatten in de lente sneller de groei en moeten dus tijdig aangeplant worden.

Heesters