Vijverplanten

(Sier)Vijvers en vijverplanten zijn vaak aangelegd om een park en tuin een luxer uiterlijk mee te geven. Het geeft uw tuin net dat beetje extra’s. In Nederland alleen al zijn er zo’n 1,2 miljoen tuinvijvers vol met vijverplanten. En begrijpelijk, want zeg nou zelf, wat is er nou mooier dan op een warme zomerdag aan de rand van uw vijver zitten.

Let op bij het plaatsen van vijverplanten dat hierdoor algen kunnen meekomen in uw vijver.

Vijverplanten zijn niet geschikt voor vijvers met karperachtigen, want dan komt de vijverplant als lekkernij in uw vijver. In elke andere vijver, zijn vijverplanten een absolute must om tot een biologische evenwicht te komen. Vijverplanten groeien in of onder het water en er bestaan een aantal categorieën van vijverplanten: drijfplanten, onderwaterplanten, moerasplanten, en waterlelies.  
Vijverplanten zijn belangrijk voor een goed biologisch evenwicht. Ze zorgen voor een voedselarm water waarin algen geen tot weinig kans hebben. De vijverplanten groeien ongeveer op een diepte van 1.20 t/m 1.50 m, dit omdat ze warmte nodig hebben van de zon, die tot die diepte ongeveer de bodem nog kan verwarmen. Daarom is het ook beter om pas vanaf 1 mei de vijverplanten te planten.

Zorg bij het planten dat de vijverplant niet in een schaduwrijke plek van de vijver komt te staan. Maar plaats ze ook niet op een plek, waar in de zomer een volle zon staat te schijnen. Dit kun je evt. verhelpen door drijfplanten te plaatsen, die van enige schaduw op de bodem kan zorgen.

U zult merken dat uw vijver naar verloop van tijd steeds minder helder is. Afgestorven planten, vijverplanten en losse bladeren in het water moeten zo om de dag verwijderd worden, dit voorkomt dat ze op de bodem gaan rotten. Het is niet verstandig de vijver helemaal leeg te halen, hiermee verwijderd u ook de kleine waterdiertjes, vijverplanten en bacteriën die vooral in de winter erg nuttig zijn. Daarnaast brengt dit erg veel stress aan de vissen.

Vijverplanten