10 planten die het goed doen op kleigrond

De kleigrond in Nederland is lastig te bewerken. Het kan goed zwaar zijn en bij regen is het een hele toer om een gat te graven: het sopt aan alle kanten. Beplanting aanbrengen op de klei en onderhouden is een hele klus.

Heel wat planten geven het op als ze te lang met de wortels in het water staan of door de zware klei gebrek aan zuurstof hebben. Zorg daarom voor een goede afwatering. Let er bij kleigrond goed op dat die in orde is. ’s Zomers kan klei weer ontzettend hard worden. Als er van die grote scheuren in de grond ontstaan, is het net of je klei aan het bakken bent. Regelmatig sproeien helpt en de bodem verbeteren met een mengsel van scherp zand met molmmest.

Om problemen zoveel mogelijk te voorkomen en planten zo goed mogelijk te laten gedijen, is het verstandig om op kleigrond eigenlijk alleen kalkminnende beplanting te gebruiken.

Natuurlijk zal een echte plantenliefhebber alles doen voor zijn planten en voor het sortiment dat hij in de tuin wil. Je kan de grond op een aantal plekken ook prima aanpassen. Maar wil je het jezelf wat makkelijker maken, kies dan alleen beplanting die echt op de klei past.

10 planten voor kleigrond:

1- Aruncus dioicus – Geitenbaard
2- Astrantia major – Zeeuws knoopje
3- Carpinus betulus ‘Fastigiata‘ – Haagbeuk
4- Cimicifuga simplex – Zilverkaars
5- Helenium ‘Moerheim Beauty‘ – Zonnekruid
6- Hydrangea arb. ‘Grandiflora‘ – Hortensia
7- Macleaya cordata – Pluimpapaver
8- Malus hupehensis – Sierappel
9- Ribes sanguineum – Rode ribes
10- Syringa vulgaris – Sering

StumbleUponEmail