Zonnehoed, de prachtigste combinatie voor een mooie border

Echinacea of zonnehoed is een in onze streken winterharde vaste plant. De plant wordt zowel gekweekt om haar sierwaarde als om haar medicinale kwaliteiten, en is oorspronkelijk inheems in het Midwesten van Noord-Amerika.

Van de negen Echinacea-soorten zijn er drie die voor medicinaal gebruik worden gekweekt, nl de hier beschreven E. purpurea, maar ook E. angustifolia (smalbladige zonnehoed) en E. pallida (bleke zonnehoed). Ze zijn vooral van elkaar te onderscheiden door hun hoogte en de kleur van hun pollen: De E. pallida en de E. purpurea zijn duidelijk groter dan de E. angustifolia, die niet hoger wordt dan een halve meter. De E. purpurea en de E. angustifolia hebben geel stuifmeel, terwijl dat van de E. pallida wit is (vandaar trouwens ‘pallida’ = ‘bleek’). De combinatie van beide kenmerken laat dus toe de soorten van elkaar te onderscheiden.

De plant, ook bekend als rode of purperen zonnehoed, groeit bossig en de soort wordt hooguit een halve meter hoog, hoewel  tegenwoordig meestal cultivars worden aangeboden die 70-90 cm hoog worden. Zijn smalle, langwerpige bladeren zijn stug en ruw behaard. Opvallend zijn in de zomer de iets afhangende purperen bloemblaadjes, die een bruinrood bloemhart omgeven. De plant lokt bijen, hommels en vlinders. Met name de wortels bevatten antibiotische en het immuunsysteem versterkende stoffen.

Zonnehoed staat graag in de zon, maar verdraagt ook lichte schaduw en gedijt op humusrijke, kalkhoudende grond.  Echinacea heeft een voorkeur voor een rijke, doch goed doorlatende grond. 

De meeste medicamenten worden uit de wortels gewonnen, die de waardevolle stoffen in geconcentreerde vorm bevatten. Maar ook de bloemen, stelen en bladeren kunnen worden gebruikt. De werkzame stoffen worden bij voorkeur in alcohol bewaard. De bovengrondse delen worden verzameld bij het begin van de bloei, en de wortelstokken worden in de herfst geoogst.

De in kleur contrasterende bloemhoofdjes staan borg voor de sierlijkheid van de plant. Hij is een ideale aanvulling voor bloembedden en borders.

 

 

StumbleUponEmail