Aanbieding!

Waldsteinia ternata goudaardbei

1.90 1.60

Wetensch. naam: Waldsteinia ternata
Nederlandse naam: Waldsteinia
Synoniem: Waldsteinia sibirica
Type: Vaste plant
Soort: Bosplant
Standplaats: Schaduw
Vocht: Droog
Wintergroen: Ja

StumbleUponEmail

Beschrijving

Waldsteinia Ternata of goudaardbei is een bodembedekker die regelmatig in tuinen wordt aangeplant. De naam Waldsteinia is al erg bekend, maar waar komt deze naam vandaan?

De naam komt van de Oostenrijkse botanicus, soldaat en ontdekker Franz von Waldstein. Franz von Waldstein was een soldaat die gevochten heeft tegen het Ottomaanse rijk en Rusland die daarnaast actief was als botanist. Hij heeft het boek: Descriptiones et icones plantarum rariorum Hungariae geschreven die erg belangrijk is geweest voor de flora, wat nu één van de meest zeldzame botanische literaturen is. De naam aan de goudaardbei is gegeven door de botanist Carl Ludwig Willdenow. Dat is de reden geweest dat Willdenow de bloem naar Franz von Waldstein heeft vernoemd.

De #waldsteinia komt van nature voor in de Karpaten, in Slovenië en in het oosten van Oostenrijk. De Nederlandse naam is goudaardbei. Niet vanwege de vruchten, maar door de bloemen. Die lijken veel op aardbeibloemen, maar dan goudgeel.

De bloemkleur van de Waldsteinia Ternata of goudaardbei   is geel en de bloeitijd is van ca. mei tot en met juni. De bladeren zijn groen en ongeveer 10 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 15 cm. Verdraagt een temperatuur tot -35 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 30 cm. (8-11 st. per m2.) Is ruim verkrijgbaar.

De Waldsteinia Ternata of goudaardbei is zeer geschikt voor tuinen met meerdere (vrijwel) volwassen bomen en heesters. Verlangt een plaats met volle schaduw tussen of bij bomen of struiken en een humusrijke bodem. Deze plant neemt echter ook genoegen met een meer beschaduwde standplaats en zelfs een vrij droge bodem is zelden een probleem. Groeit bodembedekkend en laat zich goed combineren met andere planten.